© 2014 by Port Solutions Rotterdam 

insta.png

Associate partners:

Associate member:

GroeneZaken_Icoontje_groot.png

De acute noodzaak van Business Model Innovatie

August 17, 2015

"Dames en heren, het zijn wilde, onstuimige tijden! De global marketplace verandert in enorm tempo. Het wordt nooit meer zoals het was. Het roer moet volledig om en snel ook. Je moet op drastische wijze je businessmodel aanpassen, anders besta je over vijf jaar niet meer. Business model innovatie is geen luxe, maar pure noodzaak om te overleven! " 

 

Ik zie mezelf al staan. Met gebalde vuist en luide stem spreek ik krachtige taal richting een groep bezorgde directeuren van logistiek dienstverleners. Ze zijn bezorgd en verontwaardigd, omdat een nieuwe groep ondernemers -van buiten de sector nog wel!- de markt overneemt en op een 'nieuwe, efficiënte en goedkopere' manier HUN klanten bedient van diensten die zij ECHT willen hebben. En wij dan? Ze hebben toch niets te klagen? We bieden toch al jaren lang een prima dienst aan?

 

Niet dus.

 

Niet dat er structureel iets mis is met het gros van de diensten die geleverd worden door de sector. De meesten sluiten goed aan bij de behoeften van de afnemer. Maar het kan altijd beter. Het is van essentieel belang om constant in de gaten te houden of de producten en diensten die aan afnemers geleverd worden, zorgen voor het oplossen van hun problemen, of van de vraag die hun klanten weer aan hen stellen. Jouw afnemer heeft een 'job to be done', danwel voor zijn eigen organisatie, danwel voor de behoeften van zijn klanten. Het inzoomen op klantsegmenten en de waardepropositie kan je doen aan de hand van een Customer Value Canvas, een model ontwikkeld door Yves Pigneur en Alexander Osterwalder e.a. In een volgende blog zal ik stilstaan bij de voordelen van het zoeken naar de 'fit' voor je organisatie en de manier waarop je kunt zorgen dat je met jouw producten en diensten echt aansluit op de behoeften van jouw afnemers.

 

Maar nu eerst een stap terug.

 

Iedere organisatie weet glashelder wat zij aanbieden en voor wie zij dit doen. Maar heeft jouw organisatie de laatste jaren de ontwikkelingen in de sector goed gevolgd en de laatste (mega)trends in het businessmodel opgenomen en toegepast? Heb je de laatste jaren überhaupt -tijdens een hei-dag, pressurecooker day, managementsessie of what ever- aandacht besteed aan je huidige en toekomstige businessmodel? Als het antwoord negatief is, wordt het hoog tijd om dit te doen, voordat de 'nieuwe concurrentie' er met jouw klanten vandoor gaat!

 

Zeer recent haalde Sanne Manders van Flexport tijdens een investeringsronde 20 miljoen dollar op voor haar start-up (NRC-next, 7 augustus 2015). Het bedrijf Flexport zorgt ervoor dat bedrijven hun internationale vrachtverkeer online kunnen afhandelen. Met een ingenieus systeem zorgt Flexport voor snelle, digitale en zekere levering all over the world. Dit is die nieuwe concurrentie. In de komende jaren zal deze concurrentie alleen maar toenemen, het is aan jou om een antwoord te verzinnen.

 

Het businessmodel van Flexport is innovatief, schaalbaar en toekomstbestendig. Het heeft de grote trends in business ter harte genomen en een businessmodel ontwikkeld dat weer te geven valt in een innovatief Business Model Canvas. Het Business Model Canvas, ook ontwikkeld door Yves Pigneur en Alexander Osterwalder, is een methodiek om op een relatief simpele maar ook krachtige manier, per klantsegment, de kern van jouw business weer te geven. Tevens kan je doorgronden wat nodig is om deze groep afnemers goed te bedienen en bezien of alle vitale onderdelen van jouw organisatie op de juiste manier met elkaar corresponderen. Iedere doelgroep is anders, dus je kunt verschillende BMC's maken, voor verschillende segmenten. Het BMC is bij uitstek een tool om te gebruiken bij het analyseren van je eigen business en veelal  basis van verandering. Want als je het BMC een aantal keer hebt toegepast op klantsegmenten van jouw organisatie, dan zal je er achter komen waar de verandering in jouw businessmodel noodzakelijk is.

 

Hoogst noodzakelijk! Omdat jij dan voorop blijft lopen in een veranderende branche en niet, zoals die andere directeuren, bezorgd en verontwaardigd luistert naar mijn speech over acute noodzaak van aanpassingsvermogen, innovatie, en schaalbaarheid… daar op die natte, winderige kade…

 

Volgende keer blog ik over Business Model Canvas. Wil je in tussentijd al meer informatie over mogelijke BMC sessies voor jouw onderneming, neem dan contact op met mij.

Please reload

Uitgelichte berichten

De Brexit nu wel echt op 31 oktober?

September 9, 2019

1/10
Please reload

Recente berichten

22/01/2019

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags