© 2014 by Port Solutions Rotterdam 

insta.png

Associate partners:

Associate member:

GroeneZaken_Icoontje_groot.png

Gezocht: game-changers in de logistiek

September 2, 2015

De logistieke sector is van oudsher een ondernemende sector waar het (door mij naar dichterlijke vrijheid, licht aangepaste) adagium "niet leuteren, maar poetsen" nog altijd van kracht is.

Hard werken, netwerk opbouwen en onderhouden, afspraken nakomen en altijd bereikbaar zijn.
Zomaar een aantal normen van logistieke ondernemers.

Goede normen, die zeer waardevol zijn.

Met de ondernemende geest zit het in de logistiek goed. Maar wat ik ook constateer is dat de logistieke sector conservatief is. Vast houden aan oude gewoontes en tradities. Weinig veranderen, want zoals het nu gaat, gaat het goed. Volgens mijn bescheiden mening liggen hier gouden kansen. 

Want essentieel voor een toekomstgerichte en slagvaardige organisatie is het constant na blijven denken over hoe je met jouw organisatie waarde kunt creëren voor jouw afnemers. Hoe je jouw eigen organisatie kunt aanpassen aan de veranderende omstandigheden in de markt. En hoe je kunt zorgen dat je blijft aanbieden waar de klant echt op zit te wachten. Want vragen we dat nog wel eens aan onze klanten, of doen we gewoon wat we al jaren aanbieden, zonder met de afnemers in gesprek te blijven. Doen we aan verwachtingsmanagement? En dan niet achteraf gemeten, maar vooraf? En doen we dan echt iets met die verwachtingen? 

 

De game-changers in de logistiek
Zoals ik mijn blog van augustus "De acute noodzaak van Business Model Innovatie" schreef, is volgens mij de tijd rijp om de logistiek te veranderen. Nou ja, de logistiek...

Laten we beginnen met de organisaties die ook over tien jaar nog succesvol willen zijn. Bedrijven die visionairs in huis hebben, organisaties die het aandurven om als 'game-changer' en uitdager van de huidige sector het roer volledig om te gooien. Nieuwe businessmodellen ontwerpen, tijd vrijmaken om met elkaar, met de afnemer, met het team en met alle directe betrokkenen in de sector, te zoeken naar nieuwe uitdagingen.

Business Model Canvas

De methode die ik organisaties aanraad is de methode van het Business Model Canvas (BMC).

Dit model geeft helder en overzichtelijk weer hoe het business model van een organisatie, divisie of unit opereert en geeft de mogelijkheid om te spelen met verschillende parameters, waardoor het model constant aangescherpt kan worden. Zoals een DJ die draait aan de knoppen van een mengpaneel. Verandert jouw klantsegment, dan zal een deel van je canvas mee veranderen.

Het BMC is ontwikkeld door Alexander Osterwalder en bestaat uit 9 onderdelen. In het boek Business Model Generatie omschrijft hij het business model als "de grondgedachte van hoe een organisatie waarde creëert, levert en behoudt”. Een businessmodel kan in 9 bouwstenen weergegeven worden, waarbij de kern van het businessmodel bestaat uit de klantsegmenten en de waardepropositie, de rechterzijde van het canvas. Dit klinkt misschien lastig, maar wanneer je voor jouw organisatie goed in beeld hebt 'wat' je aan 'wie' aanbiedt (en waarom) is de basis hiervan gelegd. Je weet welke problemen je voor de afnemer oplost en welke waarde - echte toegevoegde waarde - je hem biedt.

De linkerzijde van het canvas zoomt in op de interne organisatie. Welke key resources heb je in jouw organisatie nodig om je product aan afnemers aan te bieden. Je biedt natuurlijk alleen aan wat ze echt willen hebben. Daar heb je eerder op ingezoomd. Je zult daarvoor een aantal kernactiviteiten moeten uitvoeren en moeten samenwerken met een aantal niet weg te denken partners, de key partners, van de organisatie.

 

Ik zou zeggen, probeer het eens. Download een BMC model, bekijk Youtube-filmpjes of schaf een BMC boek aan. Het helpt je echt om te vernieuwen. Het zorgt ervoor (of kan er voor zorgen) dat jij blijft behoren tot de dominante uitdagers van de sector, omdat je niet een keer, niet twee keer, maar twintig keer hebt gedraaid aan de knoppen van het BMC en zo hebt gevonden waar jouw afnemer (en die van de concurrenten…) echt behoefte aan heeft.

Veel plezier, succes en innovatie toegewenst!

 

Voor meer informatie over Business Model Canvas en hoe het jouw organisatie kan helpen om te vernieuwen, neem je contact op met Serge Vavier.

Please reload

Uitgelichte berichten

De Brexit nu wel echt op 31 oktober?

September 9, 2019

1/10
Please reload

Recente berichten

22/01/2019