© 2014 by Port Solutions Rotterdam 

insta.png

Associate partners:

Associate member:

GroeneZaken_Icoontje_groot.png

Co-manufacturing, impact op de supply chain

March 21, 2017

Invloed hebben op de lengte van een supply chain heeft financiële consequenties in de uiteindelijke kostprijscalculatie van een eindproduct. Dat klinkt logisch, maar hoe kun je als producent hierop invloed uitoefenen? En hoe realiseer je dat deze financiële impact ook daadwerkelijk kan worden geïncasseerd? Ik neem je mee aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk.  

Met deze gedachten nam een producent contact op met zijn klant en samen werkten ze een plan uit wat moest leiden tot het inkorten van hun supply chain. Die zag er als volgt uit: De productie van het halffabricaat vindt plaats in Rusland, co-manufacturing in Nederland en distributie vanuit Polen.  Door co-manufacturing naar Polen te verplaatsen werd de supply chain met twee transporten ingekort. Bijkomend effect is lagere productiekosten doordat lonen in Polen op een aanzienlijk lager niveau liggen dan in Nederland.

 

Om het doel te realiseren was in ieder geval de hulp nodig van een 3e partij. Deze partij heeft als opdracht om de afstand tussen Nederland en Polen te overbruggen. De gedachten en ideeën waren geboren. Voor de uitvoering hiervan werd ik als lead projectmanager gevraagd.

 

Basisvoorwaarden voor succes

De drie basisvoorwaarden voor succes waren: minimaal hetzelfde kwaliteitsniveau, dezelfde efficiency als in Nederland en uitvoering binnen drie maanden. (Binnen die drie maanden moesten productielijnen verplaatst, opnieuw opgebouwd en ingeregeld zijn.)

Dit project is onder te verdelen in drie onderdelen. De eerste is de aanbesteding en constructie van de productie middelen, in dit geval in Tsjechië, met een opstelling en test van de productielijn en waarbij de training van de technici en machine operators in Nederland kon plaats vinden. (Aansluitend vond de verhuizing naar Polen plaats. De afbeelding hiernaast toont de lokale situatie. Dit was meer dan een verhuizing, de productielijnen zijn geïnstalleerd en ingeregeld.)

Het tweede onderdeel is kwaliteit. Een zeer belangrijk doel van het project is om bij productie in Polen minimaal een vergelijkend kwaliteitsniveau te realiseren.  Kort gezegd: we hebben een kopie van wat in Nederland werd gedaan uitgerold in Polen. Denk hierbij aan certificaten zoals HACCP en BCR die van toepassing zijn. Dit is niet eenvoudig omdat de Nederlandse organisatie verder is dan de Poolse. Hiervoor is veel communicatie, uitleg en training nodig van de organisatie in Polen en dat op elk niveau van de organisatie. Niet alleen de uitvoering maar ook het faciliteren van de kwaliteitsdienst is belangrijk om de implementatie te laten slagen.

Het derde onderdeel betrof de daadwerkelijke supply chain. Deze is door de aanpassingen sterk ingekort maar moet wel met dezelfde resultaten op dezelfde niveaus functioneren. Ook hier was sprake van een kennisachterstand. Maar tegelijkertijd moest gestart worden met de aansluiting van verschillende ERP en WMS systemen. Dat is een flinke uitdaging, zeker indien de ene partij gewend is om shop floor control* te werken en de andere niet.

 

Supply chain efficiency

Als het project in de opleverfase terecht komt en meerdere KPI reports geproduceerd moeten worden, wordt met behulp van kengetallen beter zichtbaar waarvoor de hele verhuizing heeft moeten plaats vinden. De besparingen die voorzien werden voor de projectstart, worden zeker in het tweede jaar gerealiseerd. Echter, er is een nieuw concept geboren voor supply chain efficiency. In dit geval kun je een productie-unit verplaatsen naar een plaats in de supply chain die het hoogste rendement oplevert. Ook al verschuift die locatie binnen de supply chain, de productie-unit verschuift mee. Verandert de afzetmarkt dan kan opnieuw de productie-unit mee verhuizen naar die nieuwe locatie. 

 

Voor meer informative over deze blog, neem contact op met Ad Aarnoutse.

 

* Shop Floor Control (SFC) ondersteunt de ambitie om productie sneller, nauwkeuriger en flexibeler in te richten door informatie direct op de werkvloer aan te bieden. Andersom wordt op de werkvloer de voortgang van het productieproces ook direct vastgelegd in SFC.

Please reload

Uitgelichte berichten

De Brexit nu wel echt op 31 oktober?

September 9, 2019

1/10
Please reload

Recente berichten

22/01/2019

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags