© 2014 by Port Solutions Rotterdam 

insta.png

Associate partners:

Associate member:

GroeneZaken_Icoontje_groot.png

Nederlandse logistiek: om trots op te zijn

May 24, 2017

 

Binnenkort verzorg ik voor de Hogeschool Rotterdam het logistieke gedeelte van de Summercourse International Marketing and Logistics. Een twee-weekse cursus voor professionals wereldwijd met interesse in het snijvlak van marketing en logistiek. Het leuke  van de voorbereidingen is dat ik probeer om zoveel mogelijk mee te gaan in de belevingswereld van internationale studenten. Van over de hele wereld komen studenten naar Nederland om twee weken met een Nederlandse bril naar logistieke ontwikkelingen kijken. Tijdens de voorbereidingen probeer ik op een verfrissende wijze te kijken naar de ontwikkelingen in de Nederlandse logistiek. En die ontwikkelingen zijn mooi!

 

Smart logistics

Eën van de onderwerpen die ik aan de studenten ga voorleggen is smart logistics. Hoe kun je op een slimme manier kijken naar logistiek? Waar liggen de kansen en uitdagingen en wat zijn voorbeelden van slimme oplossingen? Het voorbeeld dat we onder andere gaan bespreken is de oplossing die Secure Logistics heeft ontwikkeld, de CargoCard. De CargoCard is een smartcard gebaseerd op biometrie. De kaart geeft toegang tot terminals en in de Rotterdamse haven is het bijna onmogelijk om zonder CargoCard nog een container mee te krijgen. Dit is een voorbeeld van slimme logistiek omdat het naast veiligheid en beveiliging ook een component van logistieke optimalisatie kent. De procedure aan de poort kan efficiënter maar er zijn nog veel meer slimme toepassingen om te komen tot logistieke optimalisatie.

 

Samenwerking en data delen

Ook neem ik de studenten mee om ze te laten zien hoe efficiënt onze zeehavens en binnenhavens werken en zullen ze zelf ervaren dat dat niet altijd vanzelfsprekend en eenvoudig is. Havens zijn in mijn optiek een knooppunt waar logistieke stromen samenkomen. Als die knooppunten efficiënt zijn ingericht komt dat de gehele logistieke keten ten goede. De knooppunten samen vormen een logistiek keten en zoals we allemaal weten is een keten zo sterk als de zwakste schakel.

 

Maar door data in te zetten kun je de logistiek over de keten heen regisseren en ontstaat er een netwerk in plaats van een keten. Hiervoor is het Neutraal Logistiek Informatie Platform (NLIP) opgericht. NLIP is ontwikkeld om de logistieke sector in Nederland weer een voorsprong te geven in Europa. Met het NLIP wordt informatie door de hele keten op een slimme wijze aangeleverd en gedeeld.

 

Duurzaamheid

Logistiek is bijna niet meer los te zien van duurzaamheid. Lean & Green, een programma van de Topsector Logistiek, is daar een goed voorbeeld van. Het stimuleert organisaties om met elkaar te groeien naar een hoger duurzaamheidsniveau, door maatregelen te nemen die niet alleen kostenbesparingen opleveren, maar gelijktijdig milieubelasting reduceren en tot een efficiëntere inrichting van de bedrijfs- en logistieke processen leiden. 

 

Conclusie die ik trek tijdens de voorbereiding van de colleges is dat er in Nederland heel veel mooie ontwikkelingen zijn waar we trots op mogen zijn!

 

Wil je meer weten over een van de onderwerpen in deze blog, neem dan contact op met Marieke Vavier.

Please reload

Uitgelichte berichten

De Brexit nu wel echt op 31 oktober?

September 9, 2019

1/10
Please reload

Recente berichten

22/01/2019