© 2014 by Port Solutions Rotterdam 

insta.png

Associate partners:

Associate member:

GroeneZaken_Icoontje_groot.png

Waarom investeren in medewerkers van cruciaal belang is.

September 21, 2018

Wie heeft de quote niet voorbij zien komen op social media de afgelopen tijd: 

 

"Zegt de directeur tegen de HR-manager: wat als we investeren in ons personeel en ze gaan weg?

Zegt de HR manager: wat als we het niet doen en ze blijven?

 

En eigenlijk raakt dit exact de kern van het verhaal. Want wat is in huidige tijd één van de grootste opgaves voor organisaties? Juist, het houden en vinden van goed gekwalificeerd personeel. En goed gekwalificeerd gaat over meer dan alleen diploma's. Wij geloven dan ook sterk in investering in personeel om ervoor te zorgen dat goede medewerkers bij de organisatie blijven werken, en dat met plezier.

 

De investering in personeel die het meest effect heeft, is investeren in opleidingen. Want het mes snijdt op dit gebied aan twee kanten. Goed voor werknemers en goed voor werkgevers. 
Wij geloven sterk dat competenties, motivatie, bedrijfsimago en de flexibiliteit van medewerkers sterk toenemen door het faciliteren van scholing. 

 

Competenties

Door te investeren in het opleiden van medewerkers, investeer je in de competenties van de medewerkers. Hiermee zorg je ervoor dat je de kennis in huis blijft houden en/of krijgt die je voor de organisatie zo nodig hebt. Denk hierbij aan de inhoudelijke kant van het werk, zoals directe havenontwikkeling of de manier waarop je een logistiek duurzaamheidsproject opzet. Maar dat kan ook gaan om andere vormen van ontwikkeling die direct een positieve invloed op de organisatie hebben, denk aan een masterclass agendabeheer of bijvoorbeeld een cursus klantvriendelijkheid.  

 

Motivatie

Als je investeert in kennisontwikkeling van medewerkers zorgt dat voor een grotere binding van medewerkers met het bedrijf. Persoonlijke ontwikkeling wordt gezien als een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde, zeker voor de milennials. Bij bedrijven die actief werken aan het opleiden van personeel blijkt het verloop onder medewerkers minder groot te zijn dan bij bedrijven die dat niet doen. 

 

Bedrijfsimago

Als je blijvend investeert in personeel, zal dit steeds bekender worden, ook buiten het bedrijf. Dat is niet alleen goed voor de kwaliteit van dienstverlening, maar ook goed als je nieuw personeel wilt aantrekken. 

 

Flexibiliteit van medewerkers

Door goed getrainde medewerkers is er een optimale inzet van die medewerkers mogelijk. Het gaat niet alleen om optimaal functioneren binnen de huidige functie, maar het gaat dan ook om een stap omhoog of opzij te kunnen maken, of collega's te kunnen vervangen als dat wenselijk is. Een goed opgeleid en daarmee optimaal inzetbaar team van medewerkers vergroot de flexibiliteit van de organisatie. Je kunt daarmee beter inspelen op veranderingen in de markt en bent innovatiever.

 

En niet alleen wij geloven sterk in de investering in personeel. In de Kamerbrief Leven lang ontwikkelen van maart 2018 is het volgende opgenomen: "We zien dat leren en werken in de praktijk steeds meer worden geïntegreerd. Bedrijven en andere arbeidsorganisaties kunnen informeel leren nog beter benutten en het een plek geven in het beleid en de werkwijzen van het bedrijf. Wanneer het gaat om het volgen van cursussen en opleidingen is het belangrijk om een brug te slaan tussen de vraagzijde (de kant van werkgevers en werknemers die behoefte hebben aan maatwerktrajecten) en de aanbodzijde (de kant van aanbieders van cursussen, trainingen en opleidingen). In sommige bedrijven, sectoren en regio’s wordt al samen gewerkt en zijn interessante initiatieven ontstaan. Deze initiatieven zien wij als goede voorbeelden waarbij vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht. Daarbij ligt het accent op versterking van economische ontwikkeling in de regio of sector." 

 

Wij geloven ook heel sterk in het slaan van de brug tussen de vraagzijde en de aanbodzijde. Wil jij ook goed getraind en gekwalificeerd personeel? Wij bieden trainingen, workshops, masterclasses en zelfs volledige programma's aan, die allemaal inspelen op de aanbodzijde vanuit de werkgevers en werknemers. Wij geloven in maatwerktrajecten, omdat op de manier de opbrengst van een training vele malen groter is. Benieuwd naar ons aanbod? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie

 

 

 

Please reload

Uitgelichte berichten

De Brexit nu wel echt op 31 oktober?

September 9, 2019

1/10
Please reload

Recente berichten

22/01/2019