© 2014 by Port Solutions Rotterdam 

insta.png

Associate partners:

Associate member:

GroeneZaken_Icoontje_groot.png

Worstelen met (te) beperkte kennis van douanezaken

Ik had onlangs een zeer interessant gesprek met de Managing Director van een van de grootste offshorebedrijven ter wereld omtrent het niveau van kennis over douanezaken bij het bedrijf zelf intern maar ook van de logistieke dienstverlener waarmee het bedrijf al jarenlang zakendoet. Hij vroeg me wat voor soort problemen ik signaleerde binnen mijn praktijk met betrekking tot de douanekennis van bepaalde (logistieke) bedrijven.

 

Ik vertelde hem, dat alhoewel er zoveel informatie beschikbaar is via het internet, via douane opleidingen, workshops en voorlichtingsbijeenkomsten over douanezaken, in de praktijk je ziet dat de kennis vaak te oppervlakkig aanwezig is. Zodra het om douane issues gaat die complexer zijn stopt de verdere kennis direct. En dan hebben we het over bedrijven die al in het bezit zijn van een AEO (Authorized Economic Operator) status.

 

Daarom is de vraag: hoe is dit nu mogelijk? We worden gebombardeerd met informatie over de Brexit, Vergunningen, Dual-Use en Strategische Goederen informatie, Tarief Preferenties etc.

Hiervoor zijn een aantal oorzaken aan te wijzen. Voor de kleinere bedrijven is de douane declarant (gediplomeerd) of een medewerker die (vaak jarenlang) bij een bedrijf werkt en

dan voor een specifieke klant de afhandeling verzorgt maar:

  - Operationeel is er geen tijd (of maakt men geen tijd vrij) voor het volgen van een workshop, In-Company training of VIP dag;

  - Directie en management zijn onwetend op het gebied van alle veranderingen die hebben plaatsgevonden of gaan plaatsvinden op douanegebied. Het is onduidelijk dat de mensen op de werkvloer  geschoold moeten worden op regelmatige basis om bij te blijven;

In-Company training-, Workshops etc. moeten blijven volgen

  - Zolang er geen (hoge) boetes in het geding zijn, de AEO status nog steeds in orde is, lijkt alles onder controle. 

 

Risico's

Eigenlijk zijn zij niet op de hoogte van alle risico’s die elke dag worden genomen. Een voorbeeld hiervan is Dual Use / Strategische Goederen. Hierbij gebruikt men nog te vaak onterecht op aangiften dat deze goederen geen Dual Use goederen zijn. Het personeel gebruikt de daarvoor vereiste code Y901, een code waarbij men verklaart dat het onnodig is om een vergunning aan te vragen. Soms wordt dit niet eens gecontroleerd bij de opdrachtgever(s). Dit kan leiden tot torenhoge boetes.

 

 

 

Is dit iets waarin grote verbeteringen kunnen worden aangebracht? Ja, dit is mogelijk en dit móét zelfs worden gedaan als u wilt dat uw bedrijf compliant is en zich houdt aan alle wet- en regelgeving op het gebied van douanezaken.

 

Enige tijd geleden werd ik uitgenodigd door de Universiteit van Liverpool i.c.m. Deloitte in London voor een 2-daagse Customs & Compliance Conferentie. Er waren niet alleen een aantal van de grootste Britse bedrijven als deelnemer aanwezig maar ook een paar zeer bekende Amerikaanse bedrijven namen hieraan deel. Het was mij direct duidelijk dat deze twee landen een pioniersrol spelen op het gebied van Customs & Compliance.

 

Duidelijk is, dat we nog veel grote uitdagingen binnen de EU (denk maar aan de BREXIT)nhet hoofd zullen moeten bieden. Daarom is het van het grootste belang om de mensen die het werk moeten uitvoeren te voorzien van de meest recente douane informatie door middel van workshops, in-company trainingen of VIP dagen waarin de voor het bedrijf meest belangrijke douanezaken worden behandeld zodat men up-to-date blijft in dit vakgebied.

 

Behapbare informatie

Vanwege de 'waan van de dag’, werkdruk, familie, sport en andere bezigheden plus de stroom en overvloed aan informatie via e-mail, telefoon etc. gedurende de dag is het van groot belang dat dit allemaal goed wordt gekanaliseerd. Zodat de informatie behapbaar blijft en mensen hierdoor niet worden overweldigd.

Het gezegde luidt: ‘Je kan je paard naar het water brengen, maar niet dwingen om te drinken’.

De ervaring laat zien dat alleen het aanleveren van informatie om door te lezen, niet blijft hangen. Uitleg direct vanuit de praktijk door een expert geeft mensen veel meer tools en praktijkgerichte informatie met zichtbare en directe verbetering van resultaten en biedt de ondersteuning en juiste hulp aan diegenen die de klus moeten klaren.

 

Wil je meer informatie over hoe we kunnen ondersteunen in dergelijke processen, stuur ons een mail.  

 

 

Please reload

Uitgelichte berichten

De Brexit nu wel echt op 31 oktober?

September 9, 2019

1/10
Please reload

Recente berichten

22/01/2019

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags